خودمراقبتی: تعریف، ویژگی ها و مصادیق آن
خودمراقبتی: تعریف، ویژگی ها و مصادیق آن

خودمراقبتی: تعریف، ویژگی ها و مصادیق آن خودمراقبتی عملی است که در آن، هر فردی از دانش، مهارت و توان خود به عنوان یک منبع استفاده می کند تا به طور مستقل از سلامت خود مراقبت کند، البته این مراقبت می تواند به فرزندان، خانواده، دوستان، همسایگان، هم محله ای ها و هم شهریان نیز […]

خودمراقبتی: تعریف، ویژگی ها و مصادیق آن

خودمراقبتی

خودمراقبتی عملی است که در آن، هر فردی از دانش، مهارت و توان خود به عنوان یک منبع استفاده می کند تا به طور مستقل از سلامت خود مراقبت کند، البته این مراقبت می تواند به فرزندان، خانواده، دوستان، همسایگان، هم محله ای ها و هم شهریان نیز گسترش یابد. درواقع خودمراقبتی یک توانایی فردی است که به منظور ارتقا سلامت خود، خانواده، دوستان و اجتماع به کار گرفته می شود و این دستاورد را دارد که با عملکرد صحیح فردی منجر به ارتقا سلامت پیشگیری از بیماری، حفظ سلامت، اقدام و مقابله موثر با بیماری ها و ناتوانایی ها می شود.

خودمراقبتی شامل ویژگی های زیر است:

  1. رفتاری داوطلبانه است.
  2. فعالیتی آموختنی است.
  3. حق و مسئولیتی است همگانی برای حفظ سلامت خود، خانواده و نزدیکان.
  4. شامل مراقبت از نوزادان، کودکان، نوجوانان، سالمندان و در کل افراد ناتوان در مراقبت از خویش می شود.

برخی از مصادیق و انواع خودمراقبتی عبارتند از:

انتخاب سبک زندگی سالم

مثل انجام ورزش و فعالیت های جسمانی سالم و مرتب، غذاخوردن سالم، برقراری تعادل بین زندگی تحصیلی، مطالعه، کار و ارتباطات، داشتن برنامه ریزی در همه حیطه های زندگی، پرداختن به امور معنوی و نظیر آن.

خودنظارتی

این مورد شامل نگاه کردن به خویشتن و متوجه خود بودن است. با این خودنظارتی می توان نشانه ها و علائم بیماری ها را خیلی زود کشف کرد و درجهت پیشگیری از بیماری، درمان به موقع و ارتقا سلامت گام برداشت.

مسئولیت داشتن درقبال مصرف داروهای تجویزشده یا نشده

هر فرد مسئول است که آنچه به عنوان دارو برایش تجویز شده به درستی و دقیق مصرف کند، و نیز در مصرف داروهای تجویزنشده توسط پزشک بسیار محتاط و آگاهانه عمل کند.

مراقبت از وابستگان و افرادی که قادر به مراقبت از خویش نیستند

نوزادان، کودکان، نوجوانان، سالمندان و افرادی که ناتوانی خاصی دارند نیازمند مراقبت های دائمی اند. حضور فردی آگاه و مسلط در این جمع می تواند کمک کننده باشد و در شناسایی، مداخله و ارجاع به موقع، موثر واقع شود.

همچنین بخوانید:  کفش مجلسی چرم مردانه

خود مدیریتی

در صورت وجود نشانه های بیماری، به کمک خودمدیریتی می توانیم با بهره گیری از دانش کلی خود و نیز ارتباط برقرارکردن به موقع با متخصصین مربوطه به بهبودی هرچه سریعتر خود و سایر اطرافیان مان کمک کنیم و در پیشگیری، بهبودی و ارتقا سلامت اقدام موثر داشته باشیم.

شناختن برخی نشانه های شایع بیماری ها

این مسئله شامل ارزیابی و شناسایی صحیح علائم برخی بیماری هاست که البته لازم است حین بروز برخی علائم،  فرد با بررسی به موقع و صحیح، هرچه سریعتر جهت درمان اقدام کرده و درصورت نیاز حتماً از نظر متخصصان مربوطه استفاده کند.

خودمراقبتی برقراری ارتباط سالم با خویشتن است، که گاهی نیز “خوددوستی” معنا می شود. خودمراقبتی می تواند به یک عادت مادام العمر  تبدیل شود و جزیی از فرهنگ هر فرد شود.

منبع: پیام مشاور، سال ۱۸، شماره ۱۹۳

خودمراقبتی: تعریف، ویژگی ها و مصادیق آن