علل زایمان زودرس و عوارض آن + پیشگیری از زایمان زودرس
علل زایمان زودرس و عوارض آن + پیشگیری از زایمان زودرس
وقتی نوزاد قبل از هفته ۳۷ بارداری به دنیا می آید، به آن زایمان زودرس گفته می شود. برخی از زایمان های زودرس به خودی خود اتفاق می افتند.

نمکستان: اگر در معرض خطر زایمان زودرس هستید، چندین آزمایش غربالگری می تواند به شما و پزشکتان کمک کند تا میزان خطر شما را تعیین کنند. این آزمایشات تغییراتی را نشان می دهند که نشان دهنده شروع زایمان و تغییراتی است که با افزایش خطر زایمان زودرس همراه است. این آزمایشات قبل از اینکه علائم زایمان زودرس داشته باشید یا بعد از شروع زایمان ممکن است انجام شود.

وقتی نوزاد قبل از هفته ۳۷ بارداری به دنیا می آید، به آن زایمان زودرس گفته می شود. برخی از زایمان های زودرس به خودی خود اتفاق می افتند. در موارد دیگر، مشکلات مربوط به بارداری باعث می شود پزشکان زودتر از زمان مقرر، نوزاد را به دنیا بیاورند. حدود سه چهارم زایمانهای زودرس خودبخودی است و حدود یک چهارم به دلیل عوارض برخی بیماری ها اتفاق می افتد. به طور کلی، در حدود یک در هر هشت زن باردار زودرس زایمان می کنند.

زایمان زودرس چیست؟

پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چه تعداد آزمایش یا کدام تست ها در تعیین خطر زایمان زودرس مفید است. این موضوع هنوز در حال بررسی است. با این حال آن ها می دانند که هرچه تست های غربالگری برای یک زن مثبت باشد، خطر ابتلا به زایمان زودرس بیشتر است.

به عنوان مثال، اگر زنی در هفته ۲۴ بارداری خود قرار داشته باشد و هیچگونه سابقه زایمان زودرس و علائم فعلی زایمان نداشته باشد، سونوگرافی وی نشان دهد که دهانه رحم وی بیش از ۳.۵ سانتی متر طول دارد و فیبرونکتین جنین وی منفی باشد، کمتر از یک درصد احتمال زایمان قبل از هفته ۳۲ در وی وجود دارد. اما اگر همان زن سابقه زایمان زودرس، آزمایش فیبرونکتین مثبت جنین را داشته باشد و دهانه رحم وی کمتر از ۲.۵ سانتی متر طول داشته باشد، قبل از هفته ۳۲ خود احتمال زایمان ۵۰٪ دارد.

علل زایمان زودرس

زایمان زودرس دلایل مختلفی دارد. بعضی اوقات زن بدون هیچ دلیل واضحی وارد زایمان زودرس اتفاق می افتد. در موارد دیگر ممکن است یک دلیل پزشکی برای زایمان زودرس و زایمان وجود داشته باشد.در نمودار زیر دلایل زایمان زودرس و درصد زنانی که زایمان زودرس می کنند و علت هر کدام ذکر شده است.

درصد زنانی که به زایمان زودرس مبتلا می شوند علت زایمان زودرس
۳۰% پارگی زودرس غشاها
۲۵% زایمان زودرس بدون علت
۲۰% خونریزی در دوران بارداری
۱۴% فشار خون بالا در دوران بارداری
۹% دهانه رحم ضعیف
۲% سایر موارد

چرا زایمان زودرس یک عارضه جدی است؟

چرا زایمان زودرس یک عارضه جدی است؟

علیرغم پیشرفت های چشمگیر پزشکی در مراقبت از نوزادان نارس، با محیط رحم یک مادر مطابقت ندارد. هر هفته که یک جنین در رحم باقی می ماند، احتمال زنده ماندن بیشتر می شود. مثلا:

  • جنین متولد شده قبل از ۲۳ هفته نمی تواند در خارج از رحم مادر زنده بماند.
  • توانایی زنده ماندن جنین در خارج از رحم بین ۲۴ تا ۲۸ هفته به طور چشمگیری افزایش می یابد، از حدود ۵۰ درصد در ابتدای هفته ۲۴ تا چهار هفته بعد از بیش از ۸۰ درصد.
  • پس از ۲۸ هفته بارداری، بیش از ۹۰ درصد از نوزادان می توانند بخاج از محیط رحم زنده بمانند.

همچنین بین دوره ی حاملگی کودک در بدو تولد و احتمال ابتلا به عوارض بعد از تولد رابطه وجود دارد. مثلا:

  • نوزادان متولد قبل از ۲۵ هفته خطر بسیار طولانی برای مشکلات طولانی مدت از جمله ناتوانی در یادگیری و مشکلات عصبی دارند. حدود ۲۰ درصد از این نوزادان به شدت ناتوان خواهند شد. قبل از هفته ۲۸ بارداری ، تقریباً در تمام نوزادان عوارض کوتاه مدت مانند مشکل تنفس وجود دارد. حدود ۲۰ درصد از نوزادان نیز برخی از مشکلات طولانی مدت را تجربه می کنند.
  • بین هفته های ۲۸ و ۳۲ بارداری، نوزادان به تدریج بهبود می یابند. بعد از ۳۲ هفته خطر ابتلا به مشکلات طولانی مدت کمتر از ۱۰ درصد است.
  • پس از هفته ۳۷ بارداری، تنها تعداد کمی از نوزادان عوارضی (مانند زردی، سطح گلوکز غیر طبیعی یا عفونت) دارند.
همچنین بخوانید:  عوارض جانبی چه داروهایی باعث چاق شدن شما می شود؟

عوارض زایمان زودرس

عوارض

در حالی که همه نوزادان نارس عوارضی را تجربه نمی کنند، تولد زودرس می تواند باعث مشکلات سلامتی کوتاه مدت و طولانی مدت شود. معمولاً هرچه زودتر نوزاد به دنیا بیاید، احتمال بروز عوارض بیشتر است. وزن هنگام تولد نقش مهمی نیز دارد. برخی از مشکلات ممکن است در بدو تولد آشکار باشد، در حالی که برخی دیگر ممکن است دیرتر بروز کنند.

عوارض کوتاه مدت

در هفته های اول عوارض زایمان زودرس شامل موارد زیر است:

مشکلات تنفسی؛ کودک نارس ممکن است به دلیل وجود سیستم تنفسی نابالغ دچار تنفس شود. اگر ریه های کودک فاقد سورفکتانت باشد (ماده ای که باعث گسترش ریه ها می شود) ممکن است دچار سندرم پریشانی تنفسی شود زیرا ریه ها نمی توانند بطور عادی گسترش یافته و منقبض شوند.

نوزادان نارس همچنین ممکن است دچار اختلال ریه ای شوند که به نام دیسپلازی برونکوپه ریوی شناخته می شود. علاوه بر این، برخی از نوزادان نارس ممکن است مکث های طولانی در تنفس خود را تجربه کنند.

مشکلات قلبی؛ شایع ترین مشکلات قلبی که در نوزادان نارس وجود دارد، مشکل در مجاری شریانی باز (PDA) و فشار خون پایین (افت فشار خون) است. PDA یک بازوی مداوم بین آئورت و شریان ریوی است. اگرچه این نقص قلب غالباً به خودی خود درمان می شود، اما بدون درمان این عارضه می تواند منجر به سوفل قلب، نارسایی قلبی و همچنین سایر عوارض شود. فشار خون پایین ممکن است نیاز به تنظیم مایعات داخل وریدی، داروها و بعضی اوقات انتقال خون داشته باشد.

مشکلات مغزی؛ هرچه زودتر نوزاد به دنیا بیاید، خطر خونریزی در مغز بیشتر است، که به عنوان خونریزی داخل بطنی شناخته می شود. بیشتر خونریزی ها با کمی تأثیر کوتاه مدت برطرف می شوند. اما برخی از نوزادان ممکن است خونریزی مغزی بیشتری داشته باشند که باعث آسیب دائمی مغز می شود.

مشکلات کنترل دما؛ نوزادان نارس می توانند گرمای بدن را به سرعت از دست دهند. آنها چربی بدن ذخیره شده یک کودک کامل را ندارند و نمی توانند گرمای کافی برای خنثی کردن آنچه در سطح بدن از دست می رود، تولید کنند.

پیشگیری از زایمان زودرس

پیشگیری

اگرچه علت دقیق زایمان زودرس اغلب ناشناخته است، مواردی وجود دارد که می تواند برای کمک به خانم ها (به ویژه کسانی که بیشتر در معرض خطر هستند) برای کاهش خطر ابتلا به زایمان زودرس، از جمله:

مکمل های پروژسترون. زنانی که سابقه زایمان زودرس، گردن رحم کوتاه یا هر دو عامل را دارند ممکن است با مکمل پروژسترون بتوانند خطر زایمان زودرس را کاهش دهند.

دهانه رحم. این یک عمل جراحی است که در دوران بارداری در خانم هایی با دهانه رحم کوتاه یا سابقه کوتاه شدن دهانه رحم انجام می شود که منجر به تولد زودرس می شود.

در طی این روش، دهانه رحم با بخیه های محکم بسته می شود که ممکن است کمک بیشتری به رحم کند. موقع زایمان نوزاد، بخیه ها برداشته می شوند.