شیرین بیان چیست + خواص بی‌شمار شیرین بیان و مضرات آن
شیرین بیان چیست + خواص بی‌شمار شیرین بیان و مضرات آن
شیرین بیان جزو آن دسته از گیاهانی است که در اکثر مناطق جهان پیدا می­شود. رنگ گل شیرین بیان بین دو رنگ قرمز و آبی است. ریشه و ساقه­ ی زیر زمینی این گیاه بلند و دارای مغذی زرد می­باشد و مهم ترین بخش دارویی شیرین بیان شمرده می شود.

نمکستان: شیرین بیان جزو آن دسته از گیاهانی است که در اکثر مناطق جهان پیدا می­شود. رنگ گل شیرین بیان بین دو رنگ قرمز و آبی است. ریشه و ساقه­ ی زیر زمینی این گیاه بلند و دارای مغذی زرد می­باشد و مهم ترین بخش دارویی شیرین بیان شمرده می شود. شیرین بیان همچون دیگر گیاهان دارویی در کنار خواص فراوان دارویی دارای مضراتی مانند افزایش فشارخون و تشدید بیماری های قلبی  می­باشد.

شیرین بیان چیست ؟

شیرین بیان یا به عبارتی ریشه ی شیرین گیاهی خودرو ،‌چوبی و چند ساله است . که تقریبا بین ۱ تا ۲ متر رشد می­کند  و ریشه های پرچین و بلندش به صورت افقی در زیر زمین پخش می­شوند . شیرین بیان در ایران اغلب در شهرستان اقلید فارس و نواحی شرقی و شمال شرقی  و همچنین آذربایجان به فراوانی می­روید. طبع این گیاه گرم و تر یا به عبارتی دموی می­باشد. از استفاده های غیر دارویی شیرین بیان می­توان به عنوان شیرین کننده ی آبنبات ها و نوشیدنی ها اشاره کرد.

شیرین بیان چیست ؟

شیرین بیان از زمان های باستان به دلیل خواص فراوان مورد توجه قرار گرفته است و با گذشت زمان جامعه ی پزشکی برای سلامتی بیش­تر این گیاه را پذیرفته است . شیرین بیان به شکل های مختلفی دیده می­شود. از جمله عصاره ی مایع که معمول ترین شکل آن است . چای شیرین بیان و پودر آن از دیگر شکل های این گیاه دارویی می­باشند.

از پودر ریشه ی این گیاه برای تهیه ی دمنوش و جوشانده استفاده و می­شود و به شکل کپسول ، شربت و قطره ی خوراکی در داروسازی به کار برده می­شود. شیرین بیان بسیار مغذی بوده و دارای مقادیر بالایی کلسیم، منیزیم، آهن، روی، گلوکز، ساکاراز، فسفر و … میباشد. شیرین بیان انواع مختلفی دارد. گونه ی اسپانیایی، گونه ی ایرانی، گونه ی ترکی و گونه ی روسی که در ریشه میوه و برگ ها باهم تفاوت هایی دارند.

خواص شیرین بیان :

شیرین بیان در طب سنتی فواید درمانی فراوانی دارد. شیرین بیان برای پوست و مو خواص زیادی دارد. ریشه­ی شیرین بیان به دلیل دارا بودن مقدار زیادی از ویتامین ها، مواد معدنی و فلانوئید ها و همچنین خواص ضد التهابی برای درمان آکنه، جوش صورت و قرمزی ناشی از جوش کمک می­کند. ماسک صورت شیرین بیان باع کاهش لکه های پوستی و همچنین سفید و روشن شدن پوست صورت می­شود.

برای تهیه ماسک صورت ،یک فنجان دمنوش شیرین بیان را با یک قاشق چای خوری زرد چوبه ترکیب کنید و آن را به صورت خود بمالید و پس از ۳۰ دقیقه با آب ولرم آن را بشویید. شیرین بیان برای درمان اگزما و پسوریازیس، درمان سوختگی و درمان شوره ی سر بسیار مفید است.

مطالعات انجام شده نشان می دهد مصرف به اندازه ی شیرین بیان می تواند به درمان کبد چرب غیرالکلی کمک کند. شیرین بیان به دلیل داشتن گلیسیررزین باعث سم زدایی و پاک ساز کبد می­شود و همچنین به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی تاثیرات استرس اکسیداتیو بر روی کبد را کاهش می­دهد. تحقیقات اولیه نشان می­دهد ریشه ی شیرین بیان که حاوی فلانوئید است باعث کاهش اکسیداسیون چربی در بدن شده و می تواند در لاغری و کاهش وزن کمک کند.

ریشه ی شیرین بیان در طب سنتی بیشتر در درمان مشکلات گوارشی مثل درمان مسمومیت غذایی، سوزش سردل و زخم معده استفاده می­شود. وخوب است بدانید که یکی از بهترین گیاهان دارویی برای درمان این مشکلات به شمار می­رود.

خواص شیرین بیان

به دلیل وجود گلیسیرریزن بالا در شیرین بیان ، از این گیاه برای کاهش خطر ابتلا به سرما خوردگی استفاده می­شود . و همچنین به دلیل ضد التهابی بودن و پاک سازی کننده ی سیستم تنفسی برای درمان گلو درد و سرفه از شیرین بیان کمک گرفته می­شود.

همچنین بخوانید:  آموزش کامل طرز تهیه قورمه سبزی با سبزی خشک

شیرین بیان یکی از بهترین دارو های گیاهی برای درمان بهبودی سندروم پیش از قاعدگی و درد پریود محسوب می­شود و گر گرفتگی دوران یائسگی را به طور قابلتوجه ای کاهش می­دهد. طبق مطالعات انجام شده در ایتالیا ریشه ی شیرین بیان با افزایش سطح هورمون تستوسترون و افزایش تعداد اسپرم در مردان به درمان ناباروری در مردان کمک می­کند.

در هنگام استرس و اضطراب استفاده از شیرین بیان توصیه می­شود زیرا شیرین بیان با تایر بر روی غدد فوق کلیه، سطح کورتیزول را در بد تنظیم می­کند. از شیرین بیان در طب سنتی چینی برای درمان انواع سرطان به کار برده می­شود . برخی از مطالعات نشان می­دهد که ریشه ی شیرین بیان قادر است به درمان سرطان سینه و سرطان پروستات کمک کنند.

شیرین بیان خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بوی بد دهان را کاهش می­دهد زیرا خواص ضد باکتریایی قوی­ای دارد و همچنین از دمنوش آن به عنوان دهانشویه ای طبیعی استفاده می­شود. گالبریدین یک فلانوئید است که از آسیب های اکسیداتیو در مغز جلوگیری می­کند و این فلانوئید در شیرین بیان وجود دارد. و با بهبود حافظه و عملکرد شناختی خطر مبتلا شدن به بیماری زوال عقل و آلزایمر را کم می­کند.

شیرین بیان به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی یکی از بهترین داروهای گیاهی برای درمان درد و تورم ناشی از روماتیسم محسوب می­شود. و همچنین باعث توقف مرگ سلول های عصبی شده و خطر ابتلا به بیماری ام اس را کاهش می­دهد.

شیرین بیان خاصیت ضدباکتریایی و ضد میکروبی دارد و در درمان عفونت های ریوی موثر است و طبق مطالعات صورت گرفته شده این گیاه بر روی درمان بیماری سل ریوی تاثیر مثبت دارد و در کاهش طول دوره ی درمان  این بیماری موثر است. شیرین بیان در تنظیم  ترشح هورمون استروژن موثر است. چای شیرین بیان در درمان برخی مشکلات باروری بانوان که از بی نظمی های هورمونی به وجود می­آیند موثر است.

مضرات شیرین بیان

شیرین بیان کمک میکند تا ترشح آنتی ژن هپاتیت  B سرکوب شود و در درمان ویروس هپاتیت B مزمن تاثیر مثبت دارد . از شیرین بیان در آشپزی و صنعت استفاده ی فراوان می­شود. از قدیم تا به امروز به عنوان طعم دهنده در محصولات شیرینی پزی و در نوشیدنی ها به دلیل خاصیت کف کنندگی به طور گسترده مورد استفاده قرار می­گیرد.

در صنعت دخانیات و تولید سیگار و مشتقات آن به طور وسیع­ از شیرین بیان استفاده می­شود. از این گیاه در محصولات دخانیاتی به عنوان بهبود دهنده ی بو و کنترل کننده ی رطوبت استفاده می­شود.

مضرات شیرین بیان :

مصرف بی رویه شیرین بیان برای طحال مضر است و همچنین سبب تحریک غدد فوق کلیوی و ترشح بیش از اندازه ی هورمون آلدسترون در بدن می­شود و همین تغییرات موجب بروز بیماری های دیگر نیز می­شود.

لازم به ذکر است  از مصرف شیرین بیان و فرآورده های آن مانند شربت شیرین بیان در دوران بارداری و شیر دهی اجتناب شود و افراد مبتلا به بیماری های قلبی و فشار خون بالا از مصرف این گیاه بپرهیزند. ممکن است شیرین بیان با برخی دارو ها تداخل پیدا کند مانند دارو های ادرار آور.

مصرف شیرین بیان در برخی موارد ممکن است سبب ایجاد خستگی ،تورم و اختلالات کلیوی و بی نظمی های قاعدگی شود. شیرین بیان می تواند بر روی میزان ترشح هورمون تستوسترون مردان تاثیر گذارد و میل جنسی آن ها را کاهش دهد. توجه داشته باشید این مطالب جنبه ی آموزشی دارد و برای استفاده از این گیاه حتما با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.