علائم، روش های تشخیص، جلوگیری و درمان واریس
علائم، روش های تشخیص، جلوگیری و درمان واریس
رگ های واریسی، که به عنوان واریس شناخته می شوند، هنگام بزرگ شدن، گشاد شدن و پر شدن رگ ها از خون ایجاد می شوند.

نمکستان : رگ های واریسی، که به عنوان واریس شناخته می شوند، هنگام بزرگ شدن، گشاد شدن و پر شدن رگ ها از خون ایجاد می شوند. رگ های واریسی به طور معمول متورم و بزرگ شده و دارای رنگ مایل به آبی یا بنفش یا قرمز هستند. آن ها اغلب دردناک هستند. این بیماری بیشتر در زنان شایع است. حدود ۲۵ درصد از بزرگسالان دارای واریس هستند. در بیشتر موارد، واریس در نواحی پایین پا ظاهر می شود.

علل واریس

واریس هنگامی رخ می دهد که رگ ها کارکرد درستی نداشته باشند. رگ ها دارای دریچه های یک طرفه هستند که مانع از گردش خون به عقب می شوند. هنگامی که این دریچه ها از بین می روند، خون به جای حرکت به سمت قلب شروع به جمع آوری خون در رگ ها می کند. سپس رگ ها بزرگ می شوند. رگ های واریسی اغلب روی پاها تأثیر می گذارند. رگ های این قسمت دورتر از قلب هستند و گرانش جریان خون را به سمت بالا سخت می کند. برخی از دلایل احتمالی واریس شامل موارد زیر است:

  • بارداری
  • یائسگی
  • سن بالای ۵۰ سال
  • ایستادن برای مدت طولانی
  • چاقی
  • سابقه خانوادگی واریس

واریس چیست و چگونه درمان میشود؟

علائم واریس

علائم اصلی رگ های واریسی بسیار مشهود، این علائم، معمولاً روی پاها دیده می شود. همچنین ممکن است درد یا تورم، سنگینی در وریدهای بزرگ شده وجود داشته باشد. در بعضی موارد، می توانید تورم و تغییر رنگ ایجاد شده را مشاهده کنید. در موارد شدید، در رگ ها به میزان قابل توجهی خون دیده می شوند و حتی زخم می تواند تشکیل شود.

تشخیص واریس

پزشک احتمالاً برای تشخیص رگ های وارسی را هنگام نشستن یا ایستادن، پاها و رگ های قابل مشاهده را معاینه خواهد کرد. ممکن است از شما درمورد هرگونه درد یا علائمی که دارید، سؤال کنند. همچنین ممکن است پزشک شما بخواهد سونوگرافی را انجام دهید تا جریان خون شما بررسی شود. این یک آزمایش بی خطر است که از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کند. این آزمایش به پزشک شما اجازه می دهد که جریان خون در رگ های شما را بررسی کند.

بسته به مکان رگ ها وارسی، ممکن است یک ونوگرام برای ارزیابی بیشتر رگ های شما انجام شود. در طی این آزمایش، پزشک رنگ خاصی را به پاهای شما تزریق کند و در منطقه اشعه X می تاباند. رنگ در پرتوهای ایکس ظاهر می شود و به پزشک شما بهتر می تواند چگونگی جریان خون را مشاهده کند. آزمایشاتی مانند سونوگرافی یا ونووگرام به شما اطمینان می دهد که اختلال دیگری مانند لخته خون یا انسداد باعث ایجاد درد و تورم در پاهای شما نمی شود.

درمان و جلوگیری از واریس

به طور کلی، پزشکان برای درمان واریس محافظه کار عمل می کنند. احتمالاً به شما توصیه می شود که به جای تلاش برای درمان های تپر خطر، در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید.

واریس چیست و چگونه درمان میشود؟

تغییر در سبک زندگی

تغییرات زیر ممکن است به جلوگیری از شکل گیری و یا وخیم تر شدن واریس کمک کند:

  • از ایستادن های طولانی مدت اجتناب کنید.
  • کاهش وزن و حفظ وزن سالم
  • برای بهبودی گردش خون، ورزش را فراموش نکنید.
  • از جوراب استفاده کنید.

اگر رگ های واریسی دارید، باید این اقدامات را انجام دهید تا از ابتلا به واریس جدید جلوگیری کنید. همچنین باید هر وقت استراحت می کنید یا می خوابید، پاهای خود را بلند کنید.

فشرده سازی

پزشک ممکن است به شما توصیه کند جوراب مخصوص فشرده سازی استفاده کنید. این فشارها به اندازه کافی روی پاهای شما فشار می آورد تا خون راحت تر به سمت قلب شما حرکت کند. این جوراب ها همچنین تورم را کاهش می دهند. سطح فشرده سازی متفاوت است. بیشتر انواع جوراب های فشرده سازی در داروخانه ها یا فروشگاه های لوازم پزشکی موجود است.

همچنین بخوانید:  روش های جدید و فوق العاده موثر برای درمان خانگی آفتاب سوختگی

عمل جراحی

اگر تغییر در شیوه زندگی تاثیر گذار نباشد، یا اگر واریس باعث ایجاد درد زیادی شود یا به سلامت کلی شما آسیب برساند، ممکن است پزشک عمل جراحی را پیشنهاد کند. بستن و سایش ورید یک روش درمانی است که به بیهوشی نیاز دارد. در طی عمل، جراح بریدگی هایی در پوست شما ایجاد می کند، واریس را بریده و از طریق برش ها برداشته می شود.

سایر گزینه های درمانی

در حال حاضر، طیف گسترده ای از گزینه های درمانی با حداقل آسیب برای درمان واریس در دسترس است. این شامل:

  • اسکلروتراپی، با استفاده از یک تزریق شیمیایی مایع به عروق خونی یا لنفاوی باعث کوچک شدن رگ های وارسی می شود.
  • لیزر تراپی، در این روش از لیزر برای از بین بردن رگ های واریسی استفاده می شود.

همیشه قبل از انتخاب یک روش با پزشک خود در مورد گزینه های درمانی و خطرات خود صحبت کنید. روش توصیه شده می تواند بستگی به علائم، اندازه و محل قرارگیری واریس داشته باشد. رگ های واریسی به طور معمول با گذشت زمان بدتر می شوند. حتی اگر برای کنترل آن ها و مدیریت درد خود تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید. اگرچه ممکن است ناخوشایند باشد، اما معمولاً هیچ درمان پزشکی طولانی مدت عمل نمی کند. در بعضی موارد، واریس می تواند منجر به زخم پاها ، لخته شدن خون یا التهاب مزمن شود. اگر مورد شدید وجود داشته باشد، رگ ها ممکن است دچار پارگی شوند. در صورت بروز هر یک از این علائم ، باید به پزشک مراجعه کنید. سپس پزشک ممکن است یک روش حساس تر مانند جراحی یا سایر درمان ها را پیشنهاد کند.

واریس چیست و چگونه درمان میشود؟

برای جلوگیری از واریس این کار ها را انجام دهید:

از  نشستن یا ایستادن طولانی خودداری کنید. ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی در یک موقعیت باعث می شود جریان خون در رگ های پا به دلیل گرانش، دشوارتر شود. این باعث می شود فشار در رگ های زیاد شود. در نهایت ممکن است باعث شود خون در اطراف مچ پا جمع شده و پاها متورم شوند.

قدم زدن در اطراف باعث کاهش فشار وریدی و گردش خون شما خواهد شد. اگر مجبورید مداوم پشت میز بنشینید تمرین های کوچکی مانند موارد زیرا را انجام دهید:

  • پاهای خود را بچرخانید.
  • مچ پا را دراز می کنید.
  • زانوهای خود را به صورت “راهپیمایی” خم کنید.
  • سعی کنید حداقل سه بار در روز و به مدت ۱۵ دقیقه پاهای خود را به سمت بالا ببرید. بالا بردن پاها باعث می شود تا جاذبه زمین را از بین ببرید. این کار منجر به بهبود گردش خون می شود.

ورزش باید بخشی از کار های روزمره شما باشد. مفیدترین ورزش برای جلوگیری از واریس ، پیاده روی است. یوگا نیز گزینه خوبی است. یوگا همچنین می تواند به کشش و تنش عمیق ترین ماهیچه ها در ساق پا و عضلات عقب ران شما کمک کند. عضلات عمیق می توانند تا حدودی به دریچه های ورید کمک کنند که به درستی کار کنند.

موقعیت خواب زنان باردار بارداری یکی از بزرگترین علل واریس است. خوابیدن در سمت چپ می تواند به جلوگیری از تشکیل واریس کمک کند و علائم واریس موجود را کاهش دهد. خوابیدن در این حالت به کاهش فشارهایی که رحم بر روی رگ بزرگ در ناحیه لگن شما قرار دارد، کمک می کند.

با گذشت زمان، دریچه های ورید ضعیف تر می شوند و باعث می شوند ورید های واریسی بدتر شوند. نمی توانید درباره سن، جنسیت یا سابقه خانوادگی خود چیزی را تغییر دهید. اما پیروی از یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، سالم ماندن و تنظیم فشار خون از تشدید این عارضه جلوگیری کنید.